Tulpaner - för den som ville bli rik

Att tulpaner förknippas med Nederländerna är något förvirrande. Ordet tulpan kommer nämligen ursprungligen från persiskan och betyder turban, mycket tack vare att tulpanen liknar den orientaliska huvudbonaden.
Från Turkiet på 1500-talet kom tulpanen till Västeuropa. Däremot blev tulpanen väldigt populär i Holland under 1600-talet. Då kunde en enda tuplanlök kosta en tredjedel av en årslön. De tuplaner som var allra populärast under denna tiden var de polkagrisrandiga. Idag finns det däremot hundra arbter och en väldigt stor mängd hybrider.

Nästan en årslön

Under 1600-talet i Holland kunde alltså en enda tulpanlök kosta en tredjedel av en årslön. Fenomenet tulpomani var något som växte sig allt starkare under den tiden. Tulpaner på 1600-talet kan liknas vid dagens IT-aktier. Att handla med tulpaner var ett sätt att bli förmögen på. Det var det osmanska riket som introducerade tulpanerna för västra Europa och på väldigt kort tid blev blommorna mycket populära. I början på 1600-talet var tulpanlökar något av det mest värdefulla man som en välbärgad familj kunde äga.
Fram till 1633 var det bara experter som ägnade sig åt handel med tulpaner. Men när vanliga människor som rika borgare och fattiglappar också började inse hur fort priset på en lök kunde öka utbröt en viss hysteri. Alla ville skaffa sig en förmögenhet med hjälp av tulpaner.
Det var absolut inte ovanligt att hus och gårdar pantsattes för att familjer skulle ha råd att skaffa sig tulpanlökar. Priserna steg allt mer för varje månad ända till 1637. Då stoppade regeringen spekulationerna på lökarna lökarna vilket skapade en panik som utbröt något som till slut ledde till en krasch och priserna föll vilket gjorde att många ruinerades.

Tulpaner i Sverige

Det är inte bara holländare som tycker om tulpaner. Det finns ju faktiskt en anledning till att vi åker till just Nederländerna för att titta på dessa vackra blommor. Svenskarna ligger långt framme på punkten att älska tulpaner. Cirka 130 miljoner tulpaner säljs varje vår i Sverige. Under vintern är det lökar som säljs mest.

Besökarnas information om Tulpaner
jag har upplevt att tulpaner är fina.
Lades till 02/01/09 17:49:46

Jag gillar tulpaner!.
Lades till 07/17/08 19:15:40

Skriv en kommentar eller vad ni har för upplevelser av Tulpaner


Amsterdam länkar
Amsterdam karta
Amsterdam länkar
Kontakta mig

Centrum

Centrum av Amsterdam
Museum Rembrandt
Holland Experience
Amstelkring
Red Light District

Sydvästra delen

Sydvästra delen
Diamantkvarteren
Museumplein
Rijksmuseum
Van Gogh

Sydöstra delen

Sydöstra delen
Judiska Historiska museet
Botaniska trädgården
Tropenmuseum
Artis Zoo
Nemo
Waterlooplein

Nordvästra delen

Nordvästra delen
Anne Frank

Allmänt

Handla i Amsterdam
Flyg till Amsterdam
Sport i Amsterdam
Nederländerna
Tulpaner

Nöje

Underhållning i Amsterdam
Nattlivet

Boende

Hotell i Amsterdam